درد ارتودنسی چقدر است؟ از عمده سوالات بیماران کاندیدای درمان ارتودنسی این است که ارتودنسی دندان درد دارد؟ و درد ارتودنسی چند روز است؟ تصور براکت های ارتودنسی و سیم تداعی کننده این موضوع است. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص این موضوع بحث کرده و نکات مفیدی در این رابطه مطرح کنیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleاحساس درد و ناراحتی از جمله بدیهیات درمان ارتودنسی دندان است. به طور کلی درد یک واکنش طبیعی نسبت به عوامل محرک بوده و بیشتر دلیل ترک درمان ارتودنسی توسط افراد است. قرار گرفتن براکت های ارتودنسی، سیم روی دندان ها و نصب آن ها از عوامل ایجاد کننده درد در افراد است. تنظیم براکت ها در طی دوره درمان و برداشتن آن در اتمام درمان نیز به وجود آورنده درد در این دوران به شمار می آیند.
در بیشتر کودکان برای رفع مشکلات و ناهنجاری دهان و دندان از ارتودنسی ثابت استفاده می شود. براکت های استفاده شده از جنس فولادی، پورسلینی یا سرامیکی هستند. با توجه به اینکه نیروی ملایم براکت ها سبب مرتب سازی دندان ها می شود، در برخی از بیماران ممکن است سبب ایجاد حساسیت و یا قرمزی لثه شود. میزان احساس ناراحتی در افراد بستگی به نوع ارتودنسی دندان و فیزیولوژی بیمار دارد. براکت ها همچنین می توانند سبب ایجاد زخم در لثه و لب شوند. این مشکل باید در اسرع وقت برطرف شده و درمان انجام شود.
می توان گفت که میزان درد در هر فرد بسته به شرایط او یکسان نبوده و همه یک نوع درد را تجربه نخواهند کرد. نیروی وارده به دندان از طریق براکت ها و سایر اجزای ارتودنسی سبب التهاب و واکنش فرد می شود. این واکنش در نتیجه حرکت و جابه جایی دندان هاست. دندان درد در درمان ارتودنسی وابسته به عوامل متعددی است که در اینجا چند مورد بیان می شوند:
سلامت روان فرد نیز در میزان درد به اثبات رسیده است. شرایط فیزیولوژیکی فرد همچنین می تواند در میزان ناراحتی ناشی از دستگاه ارتودنسی تأثیرگذار باشد. نه تنها میزان نیروی وارد شده به دندان سبب درد و ناراحتی در بیمار می شود، بلکه همچنین سطح سلامت روان فرد نیز در این قضیه بسیار دخیل است.
طبق تحقیقاتی که انجام شده است درد در طی ساعات اولیه درمان آغاز شده، در طی 24 ساعت به اوج خود رسیده و در طی هفته اول ارتودنسی از شدت آن کاسته می شود.
🔸 بیشتر بخوانید:
بعد از اینکه اقدام به ارتودنسی کردید، ممکن است دندان ها و همچنین لثه های شما حساس تر از قبل شوند. در این زمان لازم است که یک برنامه غذایی مناسب در زمان ارتودنسی را رعایت کنید. به یاد داشته باشید حتما از غذاهای نرم استفاده کنید. همچنین باید از غذاهای سفت مانند نان های فرانسوی یا هویج به شدت اجتناب کنید.
از جمله غذاهای نرم می توان به موارد زیر اشاره نمود:
همانطور که گفته شد ارتودنسی فرایندی است که در طی آن فرد دچار احساس ناخوشایندی شده و درد را حس می کند. برای اینکه بتوان با این درد مبارزه کرده و تا حدی از شدت آن بکاهیم، لازم است اقداماتی انجام شود. در اینجا برخی از روش های درمان درد ارتودنسی را به شما توضیح می دهیم:
در صورت وجود زخم روی لب و لثه، متخصص ارتودنسی مسکن تجویز خواهد کرد. مسکن در طی این دوران بسیار کارساز بوده و موثر است. لازم به ذکر است مصرف مسکن قوی برای دندان درد هیچ گونه عوارضی به دنبال نداشته و تنها برای تسکین درد است.
گاهی اوقات شاید لازم باشد برای کاهش درد، براکت ها مجدداً تنظیم شوند. در بیشتر روش های ارتودنسی هر 6،8 هفته یکبار برای تنظیم براکت ها به مطب مراجعه می شود. بعد از هر بار تنظیم ممکن است فرد احساس ناراحتی کند. باید متذکر شد که این شرایط بخشی از روند درمان بوده و برای رفع مشکل لازم است این دوران طی شود. نکته مهم این است که این احساس زیاد طول نکشیده و به سرعت رفع می شود.
🔸 بیشتر بخوانید: درمان سه سوته دندان درد
برای کاهش و تسکین درد باید از غذاهای نرم استفاده کرد. مصرف مواد غذایی سفت ممنوع است. بهتر است قبل از مصرف برخی از مواد خوراکی ابتدا به قطعات کوچک تبدیل شوند و سپس مصرف شوند.
اگر درد ارتودنسی بیشتر از چند روز طول کشیده و ادامه داشته باشد، باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کرد. بالطبع دندانپزشک متوجه ناراحتی شده و آن را رفع خواهد کرد. احتمال دارد برای تشخیص دقیق تر علت درد، تصویر برداری نیز لازم باشد.
قرار دادن کمپرس یخ بر روی لثه ها و یا گونه ها می تواند به طور موقت درد، التهاب و ورم لثه را کاهش دهد. همچنین می توان آب سرد بیشتری در روزهای ابتدایی قرار دادن بریس ها نوشید. مصرف آب سرد لثه ها را به طور موقت بی حس می کند و درد را تسکین می دهد.
در برخی شرایط متخصص ارتودنسی برای جلوگیری از برخورد لبه های تیز براکت ها و یا سیم ارتودنسی، به بیماران استفاده از وکس یا موم ارتودنسی را پیشنهاد می کند.
ممکن است بر اثر فشار ناشی از سیم ارتودنسی لثه های شما درد بگیرند. در چنین شرایطی حتی ممکن است لثه ها کمی متورم شوند. برای کاهش درد و ورم لثه حین ارتودنسی تنها کافیست که لثه ها را با انگشتان خود به آرامی ماساژ دهید. اگر پیش از ماساژ لثه آب یخ بنوشید یا با کمپرس یخ، لثه ها را سرد کنید تاثیر ماساژ لثه در کاهش درد ارتودنسی به مراتب قابل توجه تر خواهد بود.
برای خواندن مطالب بیشتر ما را در مجله دندانپزشکی ایمپلنت همراهی کنید.
آستانه تحمل درد به یک سری عوامل بستگی دارد. از این عوامل می توان به سن، جنس، میزان استرس فرد بیمار، نیروهای وارد شده به دهان و دندان و … اشاره نمود. پس می توان گفت که میزان درد در هر فرد بسته به شرایط او یکسان نبوده و همه یک نوع درد را تجربه نخواهند کرد.
بله با اقداماتی مانند استفاده از کمپرس یخ، مصرف قرص های مسکن و خوردن غذاهای نرم می توان درد ارتودسی خود را کاهش داد.
بله؛ بهتر است برای جلویگری از درد ارتودنسی و همینطور تسکین آن، غذاهای نرم مصرف کرد تا به براکت ها فشار وارد نشود و یا نشکنند.