خیلی از مردم احتمالا هر از گاهی به دلایل مختلفی دندان هایشان را به هم می سایند که به آن دندان قروچه یا بروکسیسم گفته می شود. بروکسیسم اختلالی است که هم به صورت ارادی و هم غیر ارادی در طول روز و یا هنگام خواب توسط فرد انجام می شود. در این مقاله از علت دندان قروچه خواهیم گفت و چند راهکار مناسب برای درمان آن پیشنهاد خواهیم داد.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleدر فهرست زیر لیستی از عوامل دندان قروچه کردن را در اختیارتان قرار داده ایم:
دندان قروچه در حالت کلی یک بیماری غیر ارادی در خواب است. اما گاهی ممکن است افراد به صورت ارادی و در بیداری نیز به دلایلی مانند استرس، فشار روانی، عصبانیت و … دندان های خود را روی یکدیگر بسایند. به دندان قروچه در بیداری، بروکسیسم بیدار گفته می شود.
اما رایج ترین شکل آن در خواب رخ می دهد و برای درمان این عادت باید علت دندان قروچه در خواب را کشف کرد. در بسیاری از افراد، عضلات صورت هنگام خواب دچار اسپاسم می شود و به دندان قروچه ختم می شود. دندان قروچه در کودکان هم بسیار رایج است و بسیاری از پدرها و مادرها را نگران می کند. در انتها نگاهی به علت دندان قروچه در کودکان می اندازیم.
دندان قروچه های معدود و چند وقت یک بار نمی توانند شما را به دردسر بیندازند. اما اگر به عادت تبدیل شوند، می توانند سلامت دهان و دندان را تهدید کنند. در زیر لیستی آورده ایم از بیماری هایی که بروکسیسم باعث به وجود آمدنشان می شود:
اگر از همین الان این عادت را ترک نکنید، ممکن است مجبور شوید هزینه و زمان زیادی را برای مثلا ایمپلنت کردن، گذاشتن دندان مصنوعی، ساختن کانال های دندانی، عمل بریج و غیره بگذارید.
اگر می خواهید دندان قروچه کردن را کنار بگذارید، باید ببینید اصلا چرا دندان قروچه می کنید و ریشه آن در کجاست؟ مثلا اگر استرس دارید، با دکتر دندانپزشک حرف بزنید تا او یک راه خوب پیش پایتان بگذارد. این جور وقت ها تمرینات و روش های مختلفی برای کاهش استرس و یا کنترلش وجود دارد که حسابی بهتان کمک می کند. اگر اختلال خواب منجر به ساییدن دندانها شده است، این اختلال را حل کنید.
در نتیجه درمان علل به هم ساییدن دندان تا حدود زیادی به دلایل دندان قروچه کردن مربوط است. در فهرست زیر به چند راه برای جلوگیری از این عادت مخرب اشاره کرده ایم:
حالا اگر کاملا خوراکی های کافئین دار را کنار نگذاشتید، لااقل مصرفش را کمتر کند. کمتر قهوه و کوکاکولا بنوشید و شکلات بخورید.
جویدن مداوم سر مداد و یا حتی آدامس باعث می شود عضلات آرواره به تکان خوردن عادت کنند و احتمال دندان قروچه را افزایش دهند.
می دانستید که هر بار الکل مصرف می کنید، شدت دندان قروچه هایتان چند برابر می شود. الکل را ترک کنید و یا مصرفش را کاهش دهید.
عادت کنید دندان هایتان را این قدر فشار ندهید. اگر می بینید موفق نیستید و نمی توانید جلوی خودتان را بگیرید، نوک زبان تان را بگذارید لای دندان هایتان.
یک درمان خانگی دندان قروچه در خواب این است که چند دقیقه قبل از آنکه کاملا خوابتان ببرد، یک پارچه خیس و گرم را در نزدیکی لاله گوشتان نگه دارید.
آماری هست که می گوید 15% تا 33% از کودکان دندان هایشان را به هم می سایند. علت دندان قروچه کودکان در خواب و یا بیداری عبارت است از:
کودکان معمولا در طول خواب دندان هایشان را به هم می سایند. بنابراین خیلی سخت می شود فهمید که آیا آنان به این عادت مبتلا هستند و یا نه. در زیر چند علامت مهم که هر یک نشان دهنده قروچه کردن دندان اند را آورده ایم:
استفاده از محافظ و یا گارد دهانی که از ساییدن دندان ها بر روی یکدیگر جلوگیری می کند.
استفاده از دستگاه بیوفیدبک که با قرار گرفتن روی سر و حس کردن انقباض عضلات صورت هنگام بروکسیسم، صدایی تولید می کند و فرد را متوجه می کند.
اگر چه به هم ساییدن دندان در کودکان نسبتا رایج است اما راه درمان آن چندان پیچیده نیست:
لازم نیست چندان نگران به هم ساییدن دندان های کودکانتان باشید، به خصوص اگر هنوز خیلی کودک اند و دندان های شیری دارند. این عادت به مرور زمان از سرشان می افتد. راهکارهای بالا می تواند تا حد زیادی دندان قروچه کودکانتان را کنترل کند.
در مجله دندانپزشکی ایمپلنت با ما همراه باشید.