آفت دهان یا استوماتیت آفتی (به انگلیسی: Aphthous stomatitis) یک بیماری است که باعث ایجاد زخم های کوچک در دهان، معمولاً در داخل لب ها، روی گونه ها یا روی زبان می شود. زخم های آفتی به عنوان زخم های سرطانی نیز شناخته می شوند. استوماتیت به معنای التهاب مخاط دهان است و علل ایجاد آفت دهان متعدد هستند. این مشکل می تواند لثه ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد و اغلب به دلیل التهاب لثه ها (ژنژیویت) ایجاد می شود.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleآفت دهان معمولاً بر اساس شرح حال کامل و معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. اینها ضایعات منحصر بهفردی هستند و معمولاً به سادگی در معاینه فیزیکی امکان تشخیص را فراهم می کنند. علاوه بر این، پزشک ممکن است آزمایش های زیر را برای کمک به تأیید، تشخیص و رد سایر علل زخم تجویز کند:
علل بیماری آفت دهان بسیار متنوع است و در بیشتر موارد عفونت باکتریایی، ویروس و یا مخمر علت آن است. همچنین در بسیاری از موارد علت آفت دهان ضعف سیستم ایمنی بدن است که در نتیجه یک بیماری ایجاد شده است. اگر غشای مخاطی دهان از قبل آسیب دیده باشد، باکتری ها علاقه خاصی به سکونت در آن مکان پیدا می کنند. به عنوان مثال بعد از کشیدن دندان یا سوختگی دهان، این اتفاق بسیار شایع است. دیگر محرک های غیر عفونی که منجر به بروز آفت دهان می شود عبارتند از:
موارد زیر رایج ترین نوع های آفت دهان هستند:
?? بیشتر بخوانید:
بسته به نوع آفت دهانی، علائم آن نیز می تواند متفاوت باشد. به طورکلی این علائم عبارت اند از:
درمان آفت دهان به علت آن بستگی دارد. در هر صورت باید از غذاهای تند یا سفت و همچنین مصرف الکل و نیکوتین خودداری کنید. آفت دهان در حالت کلی مشکل بزرگی نیست و می توان آن را با درمان های نسخه ای، غیر نسخه ای و حتی با روش های خانگی درمان کرد. زخم های جزئی تا حدود 10 روز خود به خود درمان می شوند و در صورت عدم درمان، شروع به اقداماتی به منظور کاهش و برطرف کردن مشکلات می شود.
در داروخانه داروهای متعددی با مواد فعال شیمیایی یا گیاهی خواهید یافت که می توانند برای درمان مفید باشند. درمان معمولاً بر اساس علائم و تسکین درد با کمک پاراستامول و ایبوپروفن متمرکز است که اثر ضد تب نیز دارند. شستشو و اسپری با کلرهگزیدین می تواند اثر ضدعفونی کننده داشته باشد. داروهای بازدارنده ویروس فقط در موارد شدید تجویز می شوند.
اگر بیماری با تب همراه باشد، پاراستامول و ایبوپروفن می توانند کمک کننده باشند. ژل ها، دهان شویه ها، پمادها و اسپری های مخصوصی وجود دارد که حاوی ترکیبات فعال لیدوکائین و اسید هیالورونیک برای مقابله با درد، سوزش و خارش است. محلول های حاوی دکسپانتنول یا محلول های نمکی نیز می توانند برای تغییر مخاط دهان تسکین دهند.
اگر با وجود درمان، پس از دو هفته بهبودی حاصل نشد یا التهاب آن به طور مکرر عود کرد، باید با پزشک مشورت کنید. درمان های پزشکی که به این جهت انجام می شود شامل موارد زیر هستند:
درمان خاص برای آفت دهان در کودکان بر اساس موارد زیر تعیین می شود:
بهتر است استوماتیت آفتی خودش درمان شود اما اگر تکرار شد و یا شدت آن زیاد بود، می توان به جز روش های پزشکی از انواع درمان های خانگی نیز برای بهبود آن استفاده کرد که در ادامه به معرفی برخی از آنان می پردازیم:
ساده ترین درمان خانگی برای مشکل آفت دهانی استفاده از آب نمک است. همانطور که می دانید نمک خاصیت ضد التهابی دارد. در این روش مقداری نمک را در یک لیوان آب ولرم حل کرده و دهان خود را با آن بشویید. لازم است این کار را به طور مداوم ند بار در روز تکرار کنید تا اثرات آن را بعد از چند روز ببینید.
عسل از زمان های قدیم به دلیل داشتن خواص آنتی باکتریال و ضد التهابی، در درمان های مختلف مانند درمان آفت نیز استفاده می شود. استفاده از عسل همچنین منجر به تسریع بهبود و رشد بافت ها می شود و طبق تحقیقات انجام شده می تواند زخم ها را سریع تر بهبود ببخشد.
یکی از سریع ترین روش های درمانی برای کاهش یا درمان زخم های دهانی استفاده از ترکیب آبلیمو و جوش شیرین است. برای این کار ابتدا یک قاشق آب لیموی طبیعی را در دهان خود بچرخانید و سپس بیرون بریزید. در حالی که هنوز اثرات آبلیمو باقی مانده است، کمی جوش شیرین به اطراف آفت خود بزنید.
یک روش خوب برای درمان استوماتیت آفتی، ترکیب چند کپسول تتراسایکلین با شربت دیفن هیدرامین و دو قطره لیدوکائین و قرار دادن آن بر روی آفت است. بعد از چند بار استفاده می توان نتیجه را به طور واضح مشاهده کرد.
🔸 بیشتر بخوانید: آنتی بیوتیک برای درمان آفت دهان
در اغلب موارد، آفت دهان نشان دهنده عارضه خاصی نیست و با رعایت بهداشت و نکات ذکر شده بهبود می یابد. در شرایطی که بیمار دائما دچار این آفت های دندانی می شود، مراجعه به پزشک ضروری است. بهتر است تعداد دفعات ابتلا به این عارضه و مواد غذایی و دارو های مصرفی خود در بازه زمانی ابتلا را به خاطر بسپارید. مراجعه به دندانپزشک و مصرف مرتب داروهای تجویز شده پزشک به بهبود این عارضه کمک خواهد کرد.
در موارد خاص اگر روش های زیبایی چون لمینت و کامپوزیت و ایمپلنت دندان توسط افراد حرفه ای انجام نشود در طولانی مدت می تواند باعث آفت دهان و پوسیدگی دندان و سایر عارضه ها شود؛ از این رو انتخاب متخصص خوب در این زمینه ضروری است.
منبع: wikidandan