ارتودنسی بزرگسالان یک روش درمانی مناسب برای افرادی است که بلوغ استخوانی خود را پشت سر گذاشته اند. هر روز تعداد بیشتری از جوانان شاغل و بزرگسالانی که مشکلات دندانی خود را هنوز حل نکرده اند به این درمان رو می آورند. بریس ها تنها برای نوجوانان نیستند، بلکه در سنین بالاتر هم می توان از مزایای این درمان برای بهبود سلامت دهان و دندان و لبخند زیبا استفاده کرد. ارتودنسی بزرگسالان در مقایسه با ارتودنسی کودکان دشوارتر است اما به این معنا نیست که از طریق این درمان نمی توانند به اصلاح طرح لبخند خود بپردازند.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleبله، پس از پایان این درمان حالا دیگر دندان های شما مرتب شده اند و تمیز کردن آنها آسان تر می شود.
اصلاح نیش یا همان نحوه عملکرد دندان های بالا و پایین در کنار یکدیگر، باعث کاهش نیروهای ناصحیح می شود. این نیروهای نادرست و فشار ناشی از آنها بر روی دندان ها می توانستند توانایی گزش و جویدن را کمتر کنند. اما پس از درمان ارتودنسی، شانس نگه داشتن دندان ها در طولانی مدت بالا می رود.
بزرگسالان مشکلات دهان و دندان خود را از کودکی داشته اند. امروزه والدین آگاه تر شده اند و کودکان را از سنین کمتری نزد یک متخصص ارتودنسی می برند تا با درمان های پیشگیرانه و ارتودنسی کودکان به اصلاح مشکلات دندانی آنها کمک کنند. اما برخی افراد این امکان را نداشته اند که در سنین کودکی توسط یک ارتودنتیست معاینه شوند و درمان زودهنگام مشکلات خود را دریافت کنند.
در این حالت بزرگسالانی که مشکلات فک و دندانی دارند، در سنین بالاتر اقدام به درمان دندان های خود می کنند که به آن ارتودنسی بزرگسالان گفته می شود. امروزه با پیشرفت های مهمی که حوزه ارتودنسی دندان داشته است، تقاضا برای این درمان در بین کسانی که بلوغ استخوانی خود را پشت سر گذاشته اند بیشتر شده است.
این اهداف مطابق با اهداف کلی ارتودنسی دندان است؛ یعنی :
در ادامه به معرفی برخی ناهنجاری های فک و دندانی که با ارتودنسی دندان بزرگسالان قابل درمان هستند، می پردازیم:
برای درمان مشکلات دندان و فک افراد بزرگسال می توان از انواع روش های ارتودنسی ثابت و متحرک استفاده کرد. این روش ها شامل ارتودنسی فلزی ثابت، ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال، ارتودنسی دیمون و اینویزیلاین ها می شود.
معمولا به دلیل اینکه بزرگسالان در اجتماع فعالیت دارند و با افراد مختلف در ارتباط هستند، تمایلی ندارند که براکت های ارتودنسی خود توسط افراد دیگر قابل مشاهده باشند. این افراد ترجیح می دهند تا درمانشان به صورت نامحسوس و دور از دید افراد دیگر انجام شود. بنابراین بهترین روش درمان ارتودنسی برای بزرگسالان، ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف است.
همانطور که دیده ایم، ارتودنسی دندان بیشتر توسط کودکان انجام می شود اما این به این معنی نیست که این درمان نمی تواند برای افراد بزرگسال نیز کارساز باشد. در ادامه به معرفی کلیدی ترین و مهم ترین تفاوت های ارتودنسی کودکان و بزرگسالان می پردازیم.
با افزایش سن، قشر استخوان متراکم تر می شود. همچنین در این سنین از بین رفتن استخوان حاشیه در بزرگسالان بیشتر دیده می شود. علاوه بر آن، افزایش سن با کاهش کلی در حجم استخوان همراه است، به همین دلیل حرکات اولیه دندان می تواند در بزرگسالان کندتر و سخت تر باشد. در نتیجه برای جلوگیری از خطر تحلیل ریشه باید از نیروهای سبک تر استفاه شود.
مشکلات دندان ها و فکین در کودکان به دلیل ظریف بودن ساختار دندان ها و عدم رشد کامل که باعث انعطاف پذیری بیشتر بافت های دندان ها می شود، راحت تر و سریع تر درمان می شوند. اما رشد استخوان دندان ها در بزرگسالان کامل و تثبیت شده است و تغییر آن سخت تر خواهد بود.
🔸 بیشتر بخوانید:
یک متخصص ارتودنسی برای درمان شرایط نامناسب دندان ها مثل مال اکلوژن یا عدم تناسب بایت، بیماران خود را تشویق به انجام درمان های ارتودنسی می کند. اما این درمان برای همه افراد کافی نیست و به طور مثال در برخی از بزرگسالان، مشکل اوربایت شدید و عمیق است؛ به طوری که برای عقب کشیدن فک و دندان ها، فضای محدودی وجود دارد. در این درمان نیاز به کشیدن دندان است.
بزرگسالان در استفاده از نیروی ارتودنسی نسبت به جذب ریشه آسیب پذیرتر هستند. برای به حداقل رساندن خطر کوتاه شدن ریشه دندان، باید از نیروی پیوسته نور استفاده شود. همچنین بیماران باید قبل از شروع درمان از خطرات احتمالی آن مطلع شوند. برای ارزیابی علائم تحلیل ریشه، گرفتن رادیوگرافی یا عکس دندان به صورت دوره ای در حین درمان اجباری است. با این حال یک ارتودنتیست ماهر در صورت شناسایی آسیب هایی که به ریشه وارد می شود، درمان را متوقف می کند.
اگر شخصی با مشکل تحلیل ریشه مواجه باشد و تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد، این احتمال وجود دارد که به ریشه دندان آسیب وارد شده و دندان به مرور زمان شل شود و حتی بیفتد.
برای اطلاع از هزینه جانبی عکس دندان، مقاله “هزینه عکس دندان در سال 1403” را مطالعه فرمایید.
در ارتودنسی بزرگسالان برخی اوقات متخصصان ارتودنسی با این چالش رو به رو می شوند که فرد بیمار در گذشته به دلایل مختلفی یک یا تعدادی از دندان های خود را کشیده است. این شرایط برای ارتودنتیست کمی دشواری اجیاد می کند زیرا جای خالی دندان های کشیده شده می تواند برای تغییر موقعیت و جابجایی دندان های نامرتب، چالش هایی ایجاد کند. در این شرایط برای پرکردن این فضای خالی معمولا اقدام به کاشت ایمپلنت دندان می کنند.
در بیماران بزرگسال درمان با دقت بیشتری باید انجام می شود.
درمان ارتودنسی بزرگسالان می تواند در این رابطه نیز به شما کمک کند. بسته به تعداد دندان های غایب، یک ارتودنتیست ماهر می تواند دندان های مجاور را جابجا کند تا مکانی برای پل دندان یا کاشت ایمپلنت دندان باز شود. این عمل ممکن است به همکاری چند متخصص نیاز داشته باشد. با کمک دندانپزشک خانواده و سایر متخصصان دندانپزشکی، شما می توانید تمام عیوب دندان های خود را اصلاح کنید.
بیماران بالغ غالبا یک دندان به شدت ترمیم شده دارند که می تواند درمان ارتودنسی را بسیار پیچیده تر کند. زیرا اتصال لوازم ارتودنسی به دندان ترمیم شده کمی دشوار است. دندانهای تحت درمان ریشه نیز ممکن است در دریافت نیروهای ارتودنسی اختلال ایجاد کنند.
یک فرد بالغ ممکن است در درجه اول تمایل خود را به بهبود ظاهر دندان نشان دهد و به همین دلیل درمان ارتودنسی را انتخاب کند. در میان این گروه، کسانی وجود دارند که با وجود نیاز به درمان ارتودنسی، لزوما امکان و فرصت درمان در دوران کودکی را نداشتند. یکی از مهمترین دلایلی که بیماران به ارتودنسی احتیاج دارند اصلاح نامرتبی دندان ها در فک است. به طور معمول این درمان به راحتی در این بیماران انجام می شود. اما طول درمان ارتودنسی بزرگسالان، در مقایسه با روشی که در کودکی و یا نوجوانی ممکن بود حاصل شود، بیشتر است.
تقریبا 50٪ از بزرگسالان، دارای بیماری لثه خفیف، متوسط تا شدید هستند و برخی از مردم از بیماری لثه خود باخبر نیستند. خفیف ترین شکل بیماری لثه gingivitis (آماس و التهاب لثه دندان) است. اگر جنجوایتس بدون درمان به حال خود رها شود، گسترش یافته و بدتر می شود. در این صورت پلاک در زیر لثه بیشتر شده و باعث بروز پریودنتیت می شود. با پیشرفت بیماری و بدتر شدن آن حمایت لثه از دندان ها از بین رفته، دندان ها شل شده و می افتند. اما شما که نمی خواهید این اتفاق برایتان بیفتد.
خوشبختانه به راحتی می توان از پیشرفت بیماری لثه جلوگیری کرد. با رعایت کامل بهداشت دهان و دندان این بیماری قابل کنترل می شود. درمان ارتودنسی هم می تواند با مرتب کردن دندان های کج و روی هم افتاده، تمیز کردن دندان ها را راحت تر کند. به این ترتیب دندان هایی که به درستی تراز بشوند، کمتر مستعد ابتلا به بیماری لثه می شوند.
اغلب بیماران بالغ دارای بیماری های خاصی هستند که بیماران نوجوان ندارند؛ مانند:
یکی از مهمترین مسائلی که بیماران بزرگسال دارند این است که در گذشته یک یا چند دندان خود را کشیده اند و این می تواند برای ارتودنتیست مشکلاتی را به بار بیاورد. زیرا یک متخصص ارتودنسی می داند که جای خالی دندان کشیده شده ممکن است فضای مناسبی برای جابجایی دندان ها نباشند. مگر اینکه با اضافه کردن بخش هایی از استخوان پروتز به ناحیه مورد نظر ترمیم شوند.
بستن فضای ایجاد شده در اثر کشیدن دندان هم بسیار دشوار است. زیرا استخوان افراد بالغ مانند نوجوانان در حال رشد نیستند که به نیروهای ارتودنسی جواب مساعد بدهند.
امروزه درمان ارتودنسی با استفاده از فناوری های پیشرفته توانسته است مشکلات دندانی بزرگسالان را برطرف کند. بسیاری از آنها با کمک ارتودنسی نامرئی و متحرک به لبخند زیبا و رویایی خود دست پیدا کرده اند.