برگشت درمان ارتودنسی دلایل متعددی دارد اما در اغلب موارد در اثر استفاده نکردن از نگهدارنده ها بعد از پایان ارتودنسی دندان است. در واقع دندان های ما از یک حافظه پیروی می کنند و همیشه تمایل دارند به موقعیت قبلی خود برگردند که ارتودنتیست ها به آن عود ارتودنسی می گویند. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل، بیماران باید به طور منظم در ویزیت های پیگیری حضور داشته باشند.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleبه طور معمول بعد از باز شدن بریس های ثابت، بیماران باید در ویزیت های پیگیری از تثبیت موقعیت دندان های خود اطمینان حاصل کنند. در این ویزیت ها که در ماه دوم، ششم و هجدهم پس از برداشتن وسایل ارتودنسی ثابت صورت می گیرد، حرکت دندان ها مورد ارزیابی قرار می گیرد.
کاربران باید از ریتینرهای خود به درستی استفاده کنند، زیرا آنها اجازه نمی دهند دندان ها به موقعیت قبل از درمان برگردند. اگر از این نگهدارنده ها مطابق با توصیه متخصص ارتودنسی استفاده شود، دندان ها در موقعیت جدید خود ثابت می مانند و برگشتی صورت نمی گیرد.
بله، نگهدارنده ها به تثبیت موقعیت دندان ها در آرایش جدید دندانی کمک می کنند. از آنجایی که بعد از برداشتن بریس ها، استخوان ها و بافت های نرم دهان به زمان کافی برای سازگاری با تغییرات جدید نیاز دارند، بنابراین استفاده از نگهدارنده ها الزامی است.
یک ارتودنتیست با تجربه بسته به مشکلات دندانی و سن بیماران، یکی از نگهدارنده های ثابت یا متحرک را برای آنها انتخاب می کند. در واقع اصلاح فک و مرتب کردن دندان ها یک درمان زمانبر است و ممکن است سال ها طول بکشد تا درمان کامل شود.
اغلب نگهدارنده های متحرک پلاستیکی و یا ترکیبی از اکرلیک، سیم و پلاستیک هستند. استفاده از این نگهدارنده ها راحت است و هنگام غذا خوردن و مسواک زدن می توان آنها را برداشت و دوباره گذاشت. اما اگر بیمار مطابق با دستور ارتودنتیست از آنها استفاده نکند امکان برگشت دندان ها به موقعیت قبل از درمان ارتودنسی وجود دارد.
ریتینرهای ثابت از یک سیم برای جلوگیری از حرکت دندان ها استفاده می کنند. آنها توسط متخصص ارتودنسی نصب می شوند و یک مزیت مهم این است که بیمار نمی تواند آن را از دهان خود خارج کند. از این رو کار درمان بستگی به همکاری بیمار در استفاده از نگهدارنده ندارد.
تا به اینجای مقاله با اهمیت استفاده از انواع نگهدارنده های ثابت و متحرک بعد از پایان درمان ارتودنسی آشنا شدیم. در این قسمت قصد داریم تا دلایل اینکه ممکن است دندان ها بعد از درمان ارتودنسی به جای ابتدایی خود برگردند، را معرفی کنیم.
یکی از دلایل برگشت ارتودنسی، ناتمام گذاشتن درمان است. برخی از بیماران به دلیل عدم تحمل درد یا ناتوانی در پرداخت هزینه ارتودنسی و یا به دلیل نقل مکان، درمان ارتودنسی خود را رها می کنند. صرف نظر از اینکه علت عدم تکمیل درمان ارتودنسی چه بوده است، یک درمان ناتمام همیشه چالش برانگیز است.
بله، گاز گرفتن هر نوع خوراکی سفت می تواند باعث آسیب به دستگاه ارتودنسی شود. برخی از خوراکی ها برای وسایل دهانی بسیار مضر هستند. برخی از آنها نیز بر کارایی بریس ها تاثیر منفی می گذارند و ممکن است باعث شوند دندان ها به مکان قبل از درمان خود بروند.
اگر درمان ارتودنسی را برای برطرف کردن مشکلات دندانی خود انتخاب کرده اید، نباید هیچ یک از ویزیت های خود را از دست بدهید. متخصصین ارتودنسی ویزیت های دوره ای را برای تنظیم بریس ها و پیش بینی حرکت دندان ها مطابق برنامه درمانی شما قرار داده اند. آنها در این ویزیت ها هر نوع تغییری را ثبت می کنند و حرکت بعدی دندان ها را با حرکت قبلی هماهنگ می کنند. اگر تعدادی از این ویزیت ها از دست برود ممکن است بر نتیجه درمان تاثیر داشته باشد و یا منجر به برگشت ارتودنسی شود.
برخی از بیماران، ناهنجاری دندانی خود را به دلایل محیطی بدست آورده اند. آنها ممکن است قبل از شروع درمان ارتودنسی، عادات منفی داشته باشند و بعد از پایان درمان هنوز هم از عادات بد خود دست نکشیده باشند. این عادات اگرچه کوچک به نظر می رسند اما می توانند بر درمان ارتودنسی اثرات منفی داشته باشند.
عاداتی از قبیل:
تمام عادات نامناسب بالا می توانند باعث شکست درمان ارتودنسی شوند. زیرا توجه ناکافی به سلامت دهان و دندان می تواند باعث بیماری لثه و پوسیدگی دندان ها شود و یا بر روی تراز بودن دندان ها تاثیر بگذارد. بنابراین اگر می خواهید از نتایج بدست آمده ارتودنسی و وقت و هزینه ای که در این راه گذاشته اید محافظت کنید، عادات منفی خود را کنار بگذارید.
🔸 بیشتر بخوانید:
بسیاری از بیماران در مسیر درمان ارتودنسی صبور نیستند و خواهان دریافت نتایج سریعتر هستند. به همین دلیل ارتودنتیست خود را تحت فشار می گذارند تا روند درمان را چند ماه به جلو بیندازد. در واقع آنها قبل از طی دوره ارتودنسی بریس های ثابت خود را باز می کنند. از این رو زمان کافی برای استخوان سازی وجود ندارد.
همچنین دندان ها برای تنظیم و قرار گرفتن در موقعیت صحیح به اندازه کافی زمان ندارند. به همین دلیل ممکن است ما در این بیماران شاهد برگشت ارتودنسی باشیم.
اغلب نوجوانان هنگامی درمان ارتودنسی خود را به پایان می رسانند که هنوز دندان عقل آنها رویش نکرده است. اگر دندان عقل کج رویش کند، می تواند بر روی سایر دندان ها تاثیر منفی بگذارد. اما جای نگرانی نیست زیرا متخصصین ارتودنسی به بیماران نوجوان خود نگهدارنده هایی می دهند که از حرکت دندان ها به موقعیت قبل از درمان جلوگیری کند.
همچنین قرار ملاقات هایی ترتیب می دهند که رویش دندان عقل را تحت کنترل دربیاورند و اگر لازم باشد دندان عقل مزاحم را از دهان بیمار خارج می کنند. (کشیدن دندان عقل)
برای پیشگیری از عود ارتودنسی، در اینجا مواردی در نظر گرفته شده است که می تواند از حرکت دندان ها بعد از اتمام دوران ارتودنسی جلوگیری کند. این موارد عبارتند از:
امروزه بسیاری از افراد از این درمان برای صاف و مرتب کردن دندان های خود استفاده می کنند. اگرچه اغلب آنها به دلیل زیبایی لبخند، این درمان را انتخاب می کنند؛ اما عمکرد دندانهای خود را نیز بهبود می بخشند. بنابراین لازم است از تمام دستورالعمل هایی که توسط متخصصین ارتودنسی داده می شود پیروی کنید تا بتوانید نتایج دلخواه را در زمان تعیین شده بدست بیاورید. همچنین از برگشت درمان ارتودنسی جلوگیری کنید.