بریج یا ایمپلنت دندان؟ اگر بر اثر عوامل مختلفی چون آسیب و ضربه، پوسیدگی دندان و یا خرابی، یکی از دندان های خود را از دست داده باشید، حتما به پر کردن جای خالی این دندان فکر می کنید. جای خالی دندان های از دست رفته مخصوصا اگر در قسمت جلویی فک باشند، می توانند تاثیرات منفی زیادی بر روی زیبایی لبخند و اعتماد به نفس فرد بگذارند. امروزه روش های مختلفی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته به وجود آمده است که رایج ترین آنها ایمپلنت و بریج دندان است. اما سوالی که پیش می آید این است که پل دندان بهتر است یا ایمپلنت؟ کدام برای شما مناسب تر است؟
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleبرای انتخاب از میان یکی از روش های ایمپلنت یا بریج دندان، ابتدا باید به درستی با کارکرد هر یک از این روش ها آشنا باشید. به عنوان مثال بریج دندان عموما زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فضای میان دو دندان خالی باشد. ایمپلنت یا کاشت دندان نیز کاملا مشابه با دندان طبیعی بوده و می تواند جایگزین دندان های از دست رفته شود.
اما چرا برخی از افراد ترجیح می دهند بریج دندان را انتخاب کنند و ترجیح برخی دیگر کاشت دندان است؟ با دانستن مزایا و معایب بریج دندانی و ایمپلنت می توانید برای انتخاب یکی از این دو روش اصلاح طرح لبخند تصمیم گیری کنید.
بریج یا پل دندان یکی از گزینه هایی است که برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته می توان از آن کمک گرفت. این روش معمولا زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فضایی میان دو دندان خالی باشد. برای استفاده از بریج دندان، ابتدا دو دندان کنار فضای خالی تراش می خورند و سپس یک قالب یا روکش که شامل سه دندان است بر روی آن ها قرار می گیرد. دو روکش از این قالب بر روی دندان های کناری و روکش وسط بر روی فضای خالی قرار می گیرد.
ممکن است از خود سوال کنید علت تراشیده شدن دندان های کناری چیست؟ برای سوار شدن پایه های بریج باید به اندازه کافی فضا وجود داشته باشد. بنابراین دندان های کناری بریج را تراش می دهند تا کوچکتر شده و فضای کافی برای جایگذاری پایه های بریج دندان وجود داشته باشد.
با کمک بریج های دندانی می توان جای خالی دندان های شکسته را پر کرد. بسیاری از افراد استفاده از این بریج ها را به استفاده از ایمپلنت دندان ترجیح می دهند. زیرا درمان بریج دندان فرآیند ساده تری داشته و در تعداد جلسات کمتری قابل اجرا است.
یکی از مزایای بریج دندان نسبت به ایمپلنت، عدم نیاز آن به جراحی است درحالی که برای جایگذاری پایه ایمپلنت در استخوان فک باید جراحی صورت بگیرد.
همچنین به عنوان یکی دیگر از مزایای بریج دندان می توان به مقرون به صرفه بودن آن نسبت به ایمپلنت اشاره کرد. جای خالی دندان ها به مرور زمان موجب حرکت کردن و کج شدن دندان های اطراف می شود. با استفاده از بریج های دندانی می توان از این اتفاق جلوگیری کرد.
برای اینکه بدانید بریج دندان بهتر است یا ایمپلنت، باید معایب و عوارض احتمالی استفاده از بریج های دندانی را نیز بدانید. به عنوان یکی از بزرگترین معایب بریج دندان، باید به احتمال پوسیدگی دندان های زیر روکش اشاره کرد.
همچنین اگر دندان های کناری که نقش حمایت کننده را دارند قدرت کافی نداشته باشند، ممکن است درمان بریج دندان با شکست مواجه شود. تراش خوردن دندان های سالم به منظور قرار دادن پل در محل مورد نظر نیز از دیگر عوارض بریج دندان به شمار می رود.
از دیگر راهکارهای پیش روی فردی که یک یا چند دندان خود را از دست داده است، کاشت دندان یا ایمپلنت دندان است.
برای کاشت دندان ابتدا پایه هایی از جنس تیتانیوم با کمک جراحی در داخل استخوان فک قرار می گیرند؛ سپس بر روی این پایه روکش کشیده می شود. چنانچه تمایلی به استفاده از دندان مصنوعی ندارید و جویدن برایتان دشوار شده است، می توانید با ایمپلنت دندان به راحتی مشکل خود را رفع کنید.
بزرگترین مزیت ایمپلنت های دندانی نسبت به بریج ها، حفظ سلامت فک و همچنین دندان های اطراف فضای خالی است. از طرف دیگر، دندان های ایمپلنت شده شباهت بیشتری به یک دندان واقعی دارند. به طوری که پس از اتمام درمان، اطرافیان متوجه ایمپلنت بودن دندان مورد نظر نمی شوند.
مزیت بزرگ این روش نسبت به بریج دندان این است که دیگر از دندان های کناری به عنوان حامی استفاده نمی شود؛ بنابراین دندان های سالم تراش نمی خورند. ایمپلنت دندان برخلاف بریج دندان از تحلیل رفتن فک جلوگیری می کند و امکان پوسیدگی نیز در آن وجود ندارد.
🔸 بیشتر بخوانید:
کاشت دندان نیز مانند هرگونه درمان دیگری ممکن است عوارضی در پی داشته باشد. بنابراین اگر می خواهید بدانید از میان بریج یا ایمپلنت دندان کدام برای شما بهتر است باید ابتدا از تمامی خطرات و عوارض احتمالی آن ها اطلاع یابید. بزرگترین عیب ایمپلنت دندانی، جراحی های حساس آن است. با توجه به اینکه برای کاشت دندان نیاز به جراحی است، احتمال عفونت در این روش بیشتر از بریج دندان است. به همین خاطر انتخاب دندانپزشک متخصص ایمپلنت برای کاشت دندان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
حال که با نحوه بریج دندان و ایمپلنت و مزایا و عوارض هر یک به خوبی آشنا شدید به راحتی می توانید این دو روش را با یکدیگر مقایسه کنید. اگر بخواهیم پاسخی صریح به این سوال بدهیم که بریج بهتر است یا ایمپلنت؟ باید بگوییم که با توجه به مزایا و معایب هر یک، ایمپلنت روشی بهتر است. اگرچه هزینه بریج از هزینه ایمپلنت دندان کمتر است یا نیاز به جراحی ندارد، اما از آنجایی که در این روش جایگزینی برای ریشه وجود ندارد، به مرور زمان استخوان فک دچار تحلیل می شود.
همچنین در مقایسه عمر بریج دندان با ایمپلنت نیز کاشت دندان روشی بهتر است چرا که ایمپلنت های دندان مادام العمر هستند. در حالی که بریج دندان در بهترین حالت 8 الی 15 سال دوام و ماندگاری خواهد داشت. دندان کاشته شده هیچ تفاوتی با یک دندان معمولی نمی کند و نحوه مراقبت از ایمپلنت همانند مراقبت از دندان های طبیعی است.
اما بریج دندان به مراقبت و حساسیت بیشتری نیاز خواهد داشت. بنابراین چنانچه دندانپزشک نیز ایمپلنت دندان را برایتان مناسبتر دانست، بهتر است به این توصیه عمل کنید.
🔸 بیشتر بخوانید: ایمپبنت دیجیتال چیست؟
دندان ها یا خود به دلیل خرابی و پوسیدگی از بین می روند یا فرد با مراجعه به دندانپزشک دندان پوسیده را می کشد. در هر صورت جای خالی این دندان از دست رفته باید پر شود. چرا که وجود فضای خالی میان دندان ها، به مرور زمان باعث کج شدن دندان های اطراف می شود. حال سوالی که ممکن است برای شما نیز پیش آید این است که پس از خالی شدن جای یک دندان، بهترین زمان برای انجام ایمپلنت یا بریج دندان چه زمانی است؟
با توجه به توصیه دندانپزشکان، فاصله بین کشیدن دندان و بریج یا ایمپلنت دندان نباید طولانی شود. هرچه این فاصله بیشتر شود، کیفیت و دوام درمان کاهش می یابد. بنابراین اگر دندان از دست رفته دارید، بهتر است هرچه زودتر برای پر کردن جای خالی این دندان از طریق یکی از روش های بریج دندان یا ایمپلنت اقدام کنید پیش از آنکه نیاز به درمان های جدی تری چون ارتودنسی پیدا کنید.
منبع: labkhandfa