عوارض ارتودنسی دندان چیست؟ آیا ارتودنسی دندان عوارضی دارد؟ لازم به ذکر است که قبل از شروع هرگونه پروسه درمانی و زیبایی، شناخت عوارض و معایب آن روش بسیار حائز اهمیت است که این قاعده در ارتودنسی دندان هم مستثنی نیست. اما آیا با عوارض ارتودنسی دندان آشنا هستید؟ در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید تا به معرفی عوارض و معایب ارتودنسی دندان بپردازیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleبله، هرگونه پروسه درمانی و زیبایی عوارض و معایب خاص خود را دارند، اما برخی از روش های درمانی عوارض کمتر و برخی دیگر عوارض بیشتری دارند. ارتودنسی دندان با ایجاد تغییراتی در ساختار دندان و فک باعث مرتب شدن آنها می شود، بنابراین ایجاد عوارض ارتودنسی دندان دور از انتظار نیست.
اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که این عوارض تا حد بسیار زیادی قابل کنترل هستند. اما به چه شکل؟ در صورتی که این درمان توسط بهترین متخصص ارتودنسی انجام شود و شما نیز در رعایت اصول بهداشت دهان و دندان حین و بعد از ارتودنسی کوشا باشید، قطعا عوارض ارتودنسی را کنترل خواهید کرد.
از جمله عوارض احتمالی ارتودنسی دندان عبارتند از:
در صورتی که از ارتودنسی ثابت استفاده می کنید، باید رژیم غذایی خاصی در طول درمان ارتودنسی داشته باشید. در صورتی که از بریس های سنتی استفاده می کنید، ممکن است در هنگام خوردن مواد خوراکی سفت و چسبنده به مشکل بخورید. بنابراین تا پایان درمان ارتودنسی با بریس های سنتی باید از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده پرهیز کنید.
یکی از عوارض ارتودنسی دندان ایجاد کلسیفیکاسیون به صورت لکه های سفید روی دندان ها است. این عارضه در واقع در صورت عدم رعایت اصول بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی بروز پیدا می کند.
معمولا در روزهای ابتدایی پس از نصب بریس ارتودنسی ممکن است به آن عادت نکنید و احساس درد و ناراحتی داشته باشید. ایجاد درد پس از نصب بریس های ارتودنسی کاملا طبیعی است و بسته به نوع درمان ارتودنسی ممکن است این درد به مرور زمان کمتر شود. در مقاله درد ارتودنسی دندان می توانید بیشتر در این باره مطالعه کنید.
یکی از عوارض بعد از ارتودنسی دندان، واکنش بدن نسبت به براکت های ارتودنسی از جنس نیکل و لاتکس است. در صورتی که به این مواد آلرژی دارید حتما ارتودنتیست خود را در جریان بگذارید تا از دستگاه های ارتودنسی بدون لاتکس و سایر فلزات استفاده کند.
احساس ناراحتی جزئی پس از نصب بریس ها در دهان شما کاملا طبیعی است. به دلیل اینکه بریس های ثابت به طور دستی توسط متخصص ارتودنسی تنظیم می شوند، بنابراین ایجاد کمی ناراحتی امری اجتناب ناپذیر است.
?? بیشتر بخوانید:
یکی از عوارض ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال، ایجاد زخم در ناحیه لثه و زبان است. به همین دلیل استفاده از این نوع دستگاه ارتودنسی نامرئی تا حد ممکن توسط متخصصین ارتودنسی توصیه نمی شود.
یکی دیگر از عوارض ارتودنسی ثابت دندان، عفونت لثه و پوسیدگی دندان است. بروز این عوارض در صورت استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک بسیار کمتر است. زیرا در طول درمان با ارتودنسی متحرک بیمار به راحتی می تواند براکت ارتودنسی را از دهان خارج کند و اقدام به مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن کند. اما زمانی که از براکت های ارتودنسی ثابت استفاده می شود، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کمی با چالش مواجه می شود.
در صورتی که حین درمان ارتودنسی به رعایت بهداشت دهان و دندان خود توجه نداشته باشید، احتمال پوسیدگی دندان یا بیماری های لثه وجود دارد. برای جلوگیری از بروز این عوارض هنگام استفاده از ارتودنسی دندان، توصیه می شود که روزانه حتما دو بار دندان هایتان را مسواک بزنید و حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشید.
منظور از تحلیل ریشه دندان، کوتاه شدن طول ریشه دندان در طول درمان ارتودنسی است. مکانیزم درمان ارتودنسی بر اساس تحلیل ریشه و استخوان و بازسازی مجدد استخوان هاست تا دندان ها به جای درست خود هدایت شوند. در موارد بسیار نادری مشاهده شده است که قسمتی از ریشه دندان به نسبت قبل کوتاه تر شده است. استفاده بیش از 2 تا 3 سال از بریس های ارتودنسی، احتمال وقوع این عارضه را افزایش می دهد. در صورتی که ارتودنتیست شما تبحر کافی در این زمینه داشته باشد، به خوبی می تواند این مورد را کنترل کند.
یکی از عوارض ارتودنسی دندان ایجاد بوی بد دهان بعد از ارتودنسی دندان است. در صورتی که ذرات غذا بین اجزای بریس ارتودنسی به مدت زمان زیادی باقی بماند، توسط باکتری ها تجزیه می شود و منجر به ایجاد بوی بد دهان می شود. این عارضه را به راحتی و با رعایت موارد بهداشتی می توان از بین برد.
معایب ارتودنسی همان عوارض ارتودنسی نیستند و تفاوت های زیادی با عوارض دارند. این معایب در اکثر مواقع قابل چشم پوشی می باشند و خطر و یا ضرری برای سلامتی فرد ندارد. از جمله معایب ارتودنسی دندان عبارتند از:
بریس ها در بیشتر مواقع روی سطح جلویی دندان ها نصب می شوند و ممکن است تاثیر منفی روی چهره افراد داشته باشد. البته با پیشرفتی که در زمینه ارتودنسی دندان داشته ایم در صورت حساسیت نسبت به این موضوع افراد می توانند از انواع ارتودنسی نامرئی مانند ارتودنسی اینویزیلاین برای درمان مشکلات دهان و دندانی خود استفاده کنند.
گاهی برای انجام ارتودنسی دندان نیاز به کشیدن یک یا تعدادی از دندان ها است که می تواند از جمله معایب ارتودنسی دندان باشد.
یکی از خدمات گران قیمت حوزه دندانپزشکی، ارتودنسی دندان است که به منظور صاف و مرتب کردن دندان ها، از بین بردن فاصله بین دندانی و درمان ناهنجاری های فکی از ارتودنسی استفاده می شود. انواع ارتودنسی دندان بسیار متنوع هستند که شامل ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی سرامیکی و … است که هر کدام هزینه و قیمت متفاوتی دارند. برای آگاهی از قیمت ارتودنسی، هزینه ارتودنسی در سال 1401 را مطالعه کنید.
یکی دیگر از معایب ارتودنسی دندان، طول درمان بالای ارتودنسی دندان است. طول دوره درمان ارتودنسی، برای هر بیماری متفاوت است اما به طور کلی بین 1 الی 3 سال متغیر است و نیاز به صبر و حوصله برای رسیدن به نتیجه دلخواه دارد.
منبع : سایت دکتر خضری – متخصص ارتودنسی در کرج