افرادی که یک یا چندین دندان خود را در اثر تصادف، پوسیدگی، بیماریهای لثه و …از دست دادهاند، ایمپلنت راه حل مناسبی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. ایمپلنت مانند یک ریشه در داخل فک قرار گرفته و حالت پایه داشته و تاج بر روی آن قرار میگیرد.
برای انجام عمل ایمپلنت دیگر نیاز به تراشیدن دندانهای اطراف آن نیست. شکل ایمپلنت دندان بسیار شبیه به دندان طبیعی است و تفاوتی با آن ندارد. ایمپلنت دندان باید زمانی انجام شود که استخوان صورت رشد کامل خود را کرده باشد. البته ایمپلنت مانند سایر درمانها در کنار مزایا، عوارضی هم دارد. در ادامه این مقاله درباره عوارض ایمپلنت دندان بحث خواهیم کرد.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleبه طور معمول تمام افرادی که به هر دلیل دندان خود را از دست داده ند، میتوانند از این روش درمانی استفاده کنند. تنها در مواردی خاص مانند افراد دیابتی، افراد سیگاری، افرادی که شیمی درمانی انجام میدهند و یا کسانی که از داروهای خاصی استفاده میکنند، بهتر است قبل از انجام ایمپلنت با دندانپزشک خود در این باره صحبت کنند. چون احتمال بروز عوارض ایمپلنت دندان برای این افراد زیاد است.
بیشتر بخوانید: ایمپلنت برای افراد دیابتی چگونه است؟
کاشت ایمپلنت مانند سایر جراحیها عوارضی را به دنبال دارد. برخی از این عوارض کوتاه مدت هستند و بعد از گذشت چند روز از بین میروند. در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
درد بعد از ایمپلنت دندان طبیعی است. میزان این درد به عوامل زیادی بستگی دارد، که با مسکن بر طرف میشود.
از دیگر عوارض ایمپلنت دندان ایجاد حساست است. ممکن است به علت مصرف برخی از داروها در بیمار حساسیت به وجود بیاید که با مشورت پزشک باید داروی دیگری جایگزین شود.
خونریزی به دلیل برش لثه در هنگام کاشت دندان، طبیعی است. بعد از ایمپلنت هم تا زمان ترمیم لثه احتمال خونریزی وجود دارد. اگر میزان خونریزی زیاد باشد، باید به دندان پزشک مراجعه کرد.
به دلیل فشاری که در هنگام ایمپلنت دندان به لثه وارد میشود، احتمال ورم لثه در محل ایمپلنت وجود دارد که بعد از گذشت یک هفته بر طرف میشود.
برخی دیگر از عوارض ممکن است در دراز مدت اتفاق بیفتند، این خطرات برای همه افراد وجود ندارد. بستگی به شرایط نگهداری، وضعیت جسمانی فرد، مهارت دندانپزشک در کاشت دندان و کیفیت ایمپلنت دارد. موارد زیر جزء این عوارض هستند:
احتمال ایجاد عفونت برای همه عملهای جراحی وجود دارد، ایمپلنت دندان هم اگر به خوبی نگهداری نشود در معرض این خطر قرار میگیرد. بعد از کاشت دندان برای جلوگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان و مراقبت از آن، رعایت بهداشت دهان و دندان ضروی است.
علایم عفونت در لثه عبارتند از:
برخی بیمارانی که ایمپلنت کردند، از درد سینوس شکایت دارند. در ایمپلنتهای دندانی، احتمال نفوذ به حفرات سینوسی وجود دارد که سبب بیرون زدن سینوسها میشود.
صدمه به عصبها از دیگر عوارض ایمپلنت دندان است. در برخی موارد ممکن است باعث ایجاد درد و یا بی حس شدن دندانها، لثه، گونه و لب شود.
روکشهای ایمپلنت با چسب چسپانده میشود و احتمال افتادن آنها وجود دارد که باید برای نصب مجدد آن به دندانپزشک مراجعه کرد.
در بعضی مواقع روکش ایمپلنت لق میشود. این مشکل ممکن است به دلیل کوتاه بودن پیج متصل کننده پروتز و پایه، درست نبودن زاویه قرار گیری پایه ایمپلنت، درست قرار نگرفتن پروتز بر روی ایمپلنت، خوب جوش نخوردن پایه ایمپلنت باشد. در این صورت با وارد آمدن فشار روکش لق میشود.
در صورت واردن شدن فشار زیاد در اثر دندان قروچه، گاز زدن مواد غذایی سفت احتمال شکستگی پروتز وجود دارد.
ممکن است به دلیل فشار وارد شده به ایمپلنت در هنگام خوردن مواد غذایی سفت بدنه ایمپلنت شکسته شود.
از طرفی اگر روکش دندان به درستی بر روی ایمپلنت دندان قرار نگیرد،فشار وارد شده به طور یکسان به کل ایمپلنت وارد نمیشود. نتیجه آن شکستگی در بدنه ایمپلنت است.
یکی از مهمترین عوارض ایمپلنت دندان پس زدن ایمپلنت است. این درمان ممکن است به دلایل زیر موفقیت آمیز نباشد:
بهترین روش برای اطمینان از موفقیت ایمپلنت دندان، رعایت توصیههای مراقبتی در دوره بهبودی است. این توصیه شامل موارد زیر هستند:
برای جلوگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان لازم است قبل از اقدام برای کاشت دندان با پزشک مشورت کنید. در انتخاب دندانپزشک با تجربه و متخصص حتما دقت کنید. در صورتی که برای کاشت دندان به دندانپزشک بی تجریه مراجعه کنید، ممکن است این درمان را به درستی برای شما انجام ندهد، که خطراتی زیادی را به دنبال دارد.
از طرفی نگهداری درست از ایمپلنت و رعایت بهداشت دهان و دندان در جلوگیری از بروز آسیبهای جدی بسیار تاثیر گذار است.