دندان های عقل آخرین دندان هایی هستند که از لثه خارج می شوند. این دندان ها در انتهای فک رشد می کنند و اغلب مشکلاتی را برای افراد به وجود می آورند. معمولا دندانپزشک با معاینه دهان و فک و بررسی عکس رادیوگرافی، می تواند درباره کشیدن دندان عقل تصمیم بگیرد.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleدندان های عقل ممکن است هیچگونه مشکلی برای فرد به وجود نیاورند و نیازی به کندن آن ها نباشد. ولی در اغلب موارد دندان عقل مشکلات زیادی برای دهان و دندان به وجود می آورند و باید آن ها را از دهان خارج کرد. در شرایط زیر، کشیدن دندان عقل ضروری است:
در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به مشکلاتی که دندان عقل می تواند برای دندان و دهان فرد ایجاد کند، اشاره کنیم:
ممکن است رشد دندان های عقل سبب ایجاد شلوغی، ازدحام و جابه جایی در سایر دندان ها شود و آن ها را از جایگاه اصلی خود خارج کند؛ در این شرایط کشیدن دندان عقل ضروری است.
زمانی که دندان عقل نهفته باشد و نتواند از لثه ها خارج شود، به لثه فشار وارد می کند و سبب التهاب، درد و قرمزی در محل دندان نهفته می شود و در این شرایط احتمال ایجاد عفونت وجود دارد.
فشاری که دندان عقل در هنگام خارج شدن به لثه ها وارد می کند، باعث ایجاد درد در دندان های مجاور می شود.
?? بیشتر بخوانید:
یکی از عوارض دندان عقل نهفته، ایجاد کیست پر از مایع است که باعث تحلیل لثه و بافت استخوان فک می شود. بنابراین کشیدن دندان عقل برای جلوگیری از ایجاد کیست و عفونت بهترین گزینه است.
به دلیل در دسترس نبودن دندان های عقل رعایت بهداشت دهان و دندان مشکل و سخت است. به همین دلیل امکان گیر کردن مواد غذایی و تجمع پلاک ها بین دندان های عقل و دندان های مجاور وجود دارد و پوسیدگی دندان را به دنبال دارد.
دندان های عقل می توانند با وارد کردن فشار باعث ایجاد حفره و پوسیدگی در دندان های آسیاب مجاور خود شوند. در این حالت احتمال گسترش پوسیدگی و بروز عفونت وجود دارد که برای جلوگیری از آن، کشیدن دندان عقل الزامی است.
معمولا برای خارج کردن دندان عقل از دو روش استفاده می شود. خارج کردن دندان عقل با روش معمولی و بدون جراحی و خارج کردن دندان عقل با کمک جراحی، رایج ترین روش های دندانپزشکی هستند.
زمانی که دندان عقل کامل از لثه خارج شده باشد، دندانپزشک با روش معمولی می تواند دندان عقل را مانند سایر دندان ها از دهان خارج کند.
از روش جراحی برای مواقعی استفاده می شود که دندان عقل به صورت کامل رشد نکرده باشد. در این صورت خارج کردن دندان توسط جراح دندان انجام می شود و شامل موارد زیر است:
برای بهبود سریع و جلوگیری از ایجاد عوارض، بیمار باید موارد زیر را به خوبی رعایت کند:
ممکن است بعد از خارج کردن دندان به دلیل بی تجربه بودن دندانپزشک و یا عدم رعایت نکات مراقبتی توسط بیمار، عوارضی را به دنبال داشته باشد؛ البته احتمال ایجاد این عوارض بسیار کم است.
برای کشیدن دندان عقل بیمار باید به دندانپزشک جراح مراجعه کند تا از ایجاد عوارض جدی جلوگیری شود. همچنین برای تشخیص کشیدن یا نگه داشتن آن باید از دندانپزشک باتجربه و متخصص مشورت گرفت.