سنگ لوزه یا (Tonsil stones) که با عنوان تانسیلولیتز یا سنگ تانسیل نیز شناخته می شود، توده ها و اجسام کوچک سنگی هستند که در شیارهای بافت لوزه (کریپت) در برخی افراد به وجود میایند. آن ها در پشت گلو قرار داشته و می توانند به صورت تکی یا مجموعه ای از سنگ ریزه های سفید یا زرد باشند که علائم ناخوشایندی نیز ایجاد می کنند. این مقاله در خصوص سنگ لوزه، علائم و درمان قطعی آن میباشد.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleایجاد این سنگ ها علائم مشخصی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از:
زمانی که ما به صورت مزمن و یا به کررات با عفونت های گلو یا التهابات دهان و دندان روبرو می شویم، کریپت های لوزه، دچار عفونت می شوند. کریپت ها شیارهای طبیعی در عمق لوزه هستند که در همه افراد وجود دارند و در حالت عادی چیزی در آن ها وجود ندارد. اما با عفونتی شدنشان آن ها ضخیم شده و زخم هایی داخلشان ایجاد می شود که این مکان خوبی برای ذرات ریز مواد غذایی، سلول های مرده، باکتری ها و سایر اجسام ریز خارجی را فراهم می کند.
به مرور زمان ماندن مواد نامبرده در داخل کریپت ها باعث عفونت بیشتر و سفت و سخت شدن محتویات کریپت ها می شود که بعدا تبدیل به سنگ لوزه می شوند.
سن می تواند عاملی در خطر ابتلا به سنگ تانسیل باشد. مشخص شده که کودکان کمترین احتمال ابتلا به این سنگ ها را دارند. نوجوانان و بزرگسالان بسیار بیشتر از کودکان در معرض خطر هستند. و تصور می شود که التهاب مزمن ناشی از عفونت گلو یا گوش در دراز مدت می تواند شما را در خطر ایجاد این سنگ ها قرار دهد.
در بیشتر موارد سنگ های ایجاد شده کوچک هستند و نیازی به برداشته شدن یا درمان جدی وجود ندارد. اما برای کاهش علائم آن می توان اقداماتی در خانه و یا در دندانپزشکی انجام داد. به عنوان مثال برای کاهش بوی بد دهان ناشی از سنگ لوزه می توان از خمیر دهان و دهانشویه های مخصوص کاهش بوی بد استفاده کرد. ولی نباید از این نکته غافل شویم که علائم بدون برداشته شدن کامل سنگ ها قابل برطرف شدن نیستند.
در ادامه روش های درمان خانگی و درمان قطعی سنگ لوزه در دندانپزشکی و پزشکی بررسی شده اند.
باید به این نکته توجه شود که تلاش برای برداشتن سنگهای لوزه به تنهایی و در خانه ممکن است منجر به وارد آمدن فشار بیشتر به سنگ ها و در نتیجه فرو رفتنشان در لوزه شود که این خود می تواند باعث ناراحتی و مشکلات بیشتری شود.
با این حال، در برخی موارد می توان آنها را با کمک واترپیک ها که آب را با فشار ملایم به دهان می ریزند حذف کرد. نشان داده شده است که این وسیله برای از بین بردن بخشی از سنگ های لوزه مفید است. با این حال، برداشتن تمام سنگ ها با این وسیله درست نیست و همچنین استفاده از این وسیله نمی تواند علائم سنگ لوزه به را به طور کامل از بین ببرد.
علاوه بر استفاده از واتر پیک، گاهی اوقات از گوش پاک کن یا سواب های پنبه ای برای برداشتن سنگ لوزه می تواند مفید باشد. برای اینکار سواب را خیس کرده و بدون وارد کردن فشار سنگ ها را از بافت خارج کنید.
شما نباید سعی کنید سنگ ها را با اجسام نوک تیز بردارید، زیرا ممکن است به طور تصادفی به بافت لوزه آسیب وارد کنید. لوزه ها همچنین در مجاورت رگ های خونی اصلی قرار دارند و احتمال خونریزی با روش های خانگی وجود دارد.
با روش های خانگی در بیشتر اوقات نمی توان برای همیشه از شر سنگ های تانسیل خلاص شد اما در پزشکی روش های زیادی برای این منظور وجود دارد. برای مثال ما می توانیم از روش جدیدی به نام کریپتولیز لیزری CO2 استفاده کنیم.
با کمک این روش می توان بدون درد و خونریزی و به طور قطع سنگ لوزه را برداشت طوری که دیگر عود نکند. با این حال اگر سنگ ها به طور مجدد عود کنند احتمالا باید با عمل جراحی لوزه ها را برداشت. البته اینکار زمانی اتفاق می افتد که لوزه ها مکررا دچار عفونت و التهاب شوند.
به راحتی می توان از بروز این سنگ ها پیشگیری کرد برای این کار کافیست که در وهله اول بهداشت دهان و دندان رعایت شود. زمانی که بهداشت به خوبی رعایت شود خطر گیر کردن میکروب ها یا باکتری ها و مواد غذایی در کریپب ها کمتر می شود.
همچنین باید خود را از سرماخوردگی و سایر عفونت های ویروسی که دهان، بینی و گلو را درگیر می کنند محافظت کرد. یا زمان ابتلاء به آن ها سریعا به دکتر مراجعه کرده و دارو درمانی را آغاز کرد. همچنین اگر به صورت خانوادگی بیشتر از دیگران سنگ لوزه میگیرید به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید.
خیر. اگر غدهای تانسیل شما برداشته شده باشند، خطری برای ایجاد سنگ وجود ندارد.
بله. سنگ های لوزه ممکن است توسط دندانپزشک، جراح دهان، یا متخصص گوش و حلق و بینی (ENT) نیز برداشته شوند. بنابراین در ساده ترین حالت برای برداشتن این سنگ ها به دندانپزشک عمومی مراجعه کنید.
خیر بلع سنگ لوزه به خودی خود مضر نیست زیرا حتی ممکن است حین خارج شدن توسط جراح به صورت ناخودآگاه و غیر عمد نیز وارد گلو شده و شما آن ها را ببلعید. آن ها از طریق لوله گوارش به خوبی دفع می شوند.