اگر دندان به طوری آسیب ببیند که با روش های عادی مانند پرکردن دندان، ترمیم و … درمان نشود و بیمار نخواهد که دندان خود را از دست بدهد، دندانپزشک به او روش روکش دندان را پیشنهاد می کند. ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که جنس این روکش دندان از چیست؟ یا عمر روکش دندان چقدر است؟ با ما همراه باشید تا جواب این سوالات را در این مقاله با هم پیدا کنیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
Toggleروکش دندان به عنوان یک سرپوش یا کلاهک عمل می کند و بر روی دندان ها قرار می گیرد تا نقص و کاستی های دندان را چه از نظر زیبایی و چه از نظر سلامت دندان رفع کند. روکشهای دندانی کاربردهای زیادی دارند از جمله:
عمر مفید روکش های دندانی بین ۵ تا ۱۵ سال است. اما به طور کلی عمر روکش دندان به میزان سایش و ترک خوردگی آنها بستگی دارد. بنابراین باید بهداشت دهان و دندان را بیشتر رعایت کرد و عادات ناسالمی مانند خرد کردن، جوییدن و شکستن خوراکی های سخت با دندان، جوییدن ناخن و یا حتی باز کردن یک گره سفت را ترک کرد. با رعایت این موارد می توان طول عمر روکش های دندانی را تا 20 سال نیز افزایش داد.
یک سری نکات و عوامل، در طول عمر روکش دندان به طور مستقیم تاثیر دارند که در ادامه به معرفی آنان می پردازیم:
رعایت بهداشت عمومی دهان مانند 2 بار در روز مسواک زدن و روزی یک بار با دقت نخ دندان کشیدن، نقش مهمی در بالا بردن عمر روش های دندانی دارند. دندان های روکش شده مانند دندان های طبیعی به مراقبت نیاز دارند تا جرم نگیرند.
اگر از روکش دندانی خود به خوبی مراقبت نشود، باعث کنده شدن روکش دندان خواهد شد. همین کار فرد را به پرداخت هزینه روکش دندان جدیدی می کند.
می دانیم که روکش دندان شامل جنس های مختلف فلزی، سرامیکی، فلزی-سرامیکی، زیرکونیا و طلا می شود. روکش دندان فلزی بیشترین مقاومت و استقاومت و در نتیجه بیشترین طول عمر را دارد. در مقابل، روکش های تمام سرامیک به نسبت روکش های فلزی مقاومت کمتری دارند و عمر مفید آنها کمتر است.
از خوردن خوراکی های چسبناک مانند آدامس خودداری کنید چون امکان دارد به روکشها چسبیده و آن ها را جدا کند. همچنین از مصرف مواد غذایی سفت مانند سبزیجات خام پرهیز کنید. زیرا می توانند باعث شکستن یا جابجایی روکش ها شوند.
اگر فرد شب ها هنگام خواب دندان قروچه دارد، این کار باعث ساییده شدن دندان ها به یکدیگر شده و احتمال جدا شدن روکش بالاست. برای افزایش عمر روکش دندان، می توان از نایت گارد استفاده کرد تا آسیبی به آن وارد نشود. لازم به ذکر است که سیگار کشیدن هم برای روکش ها بسیار مضر است و نباید سیگار کشید.
🔸 بیشتر بخوانید: دلایل افتادن روکش دندان
دندان های جلویی به نسبت دندان های آسیاب کمتر در معرض ساییدگی قرار دارند. به همین دلیل روکش های دندانی قرار گرفته بر روی آنها کمتر در معرض آسیب قرار می گیرند و در نتیجه طول عمر روکش دندان جلو از بقیه دندانها بیشتر است.
هر شش ماه یک بار باید به متخصص خود مراجعه کرده تا نواحی که روکش در آن اعمال شده را بررسی کند و در صورت بروز مشکلی آن را شناسایی و حل کند.
بعد از روکش کردن دندانها ممکن است این مشکلات پیش بیایند ولی همیشه اینطور نیست. چنانچه مشکلات زیر پیش بیاید، احتمال کاهش طول عمر روکش دندان وجود خواهد داشت:
از آنجایی که روکش ها از خود فلزات و ترکیبات فلزی متنوعی ساخته می شوند، امکان بروز حساسیت وجود دارد.
روکش ها می توانند شل شوند. اگر سیمانی که زیر روکش کار گذاشته شده است شسته شود، نه تنها باعث شل شدن روکش می شود، بلکه شرایط را برای باکتری ها فراهم می کند تا به قسمت های باقی مانده دندان نفوذ کرده و باعث خرابی بیشتر شوند.
امکان ترک خوردگی در روکش های سرامیکی وجود دارد. همین دلیل، باعث کاهش طول عمر روکش دندان سرامیکی است. گاهی اوقات این نوع از روکش، دچار ترک خوردگی می شود. اگر ترک خوردگی جزئی باشد، می توان با ونیر کامپوزیت آن را ترمیم کرد. اما اگر ترک خوردگی بیشتر باشد، باید روکش را عوض کرد.
شاید تا چند روز احساس ناخوشایندی در محل قرارگیری روکش وجود داشته باشد. در صورت بروز هر نوع حساسیت به مواد سرد یا گرم و یا احساس سوزش در لثه، با شستشوی داخل دهان با آب گرم و نمک این احساس ناخوشایند از بین می رود. همچنین می توان با استفاده از خمیر دندان های مخصوص دندان های حساس، به کاهش این حساسیت ها کمک کرد.
امکان جدا شدن روکش وجود دارد. گاهی اندازه های روکش و دندان با هم مطابقت ندارند و یا برای اتصال روکش به دندان، سیمان کمی استفاده شده است. در صورت افتادن روکش می توان روکش و دندان ها را تمیز کرده و با استفاده از چسب دندان یا سیمان، موقتا روکش را به دندان متصل کرد. باید بلافاصله با دندانپزشک تماس گرفته شود و دستورالعمل های لازم را ارائه داد و در اولین فرصت به دنداپزشک برای حل مشکل مراجعه کرد.
اگر روکش دندان استفاده شده بی کیفیت باشد و یا در صورت آسیب رسیدن به آن، دچار شکستگی و ترک خوردگی و حتی جدا شدن از دندان شود، دندان زیر آن می تواند جرم بگیرد و دچر پوسیدگی دندان شود.
روکش دندان عصب کشی شده در صورت مراقبت درست و رعایت نکات ذکر شده در بالاتر، می تواند بین 12 تا 15 سال مقاومت داشته باشد و عمر کند.
عمر چسب روکش دندان دائمی نیست و تنها می توان با روش هایی آن را افزایش داد. اما در صورت کنده شدن روکش، باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کرد و نمی توان آن را دوباره چسباند.